Mondhygiëne

De nieuwe standaard in mondgezondheid: De mondhygiënistes van Oude Rijn tandartsen

Wij geloven dat een gezonde mond de sleutel is tot een gezonder leven, en onze toegewijde mondhygiëniste staat klaar om u te begeleiden op uw reis naar een stralende glimlach en een optimale mondgezondheid.

Waarom mondhygiëne belangrijk is:

Een goede mondgezondheid is niet alleen belangrijk voor een zelfverzekerde glimlach, maar heeft ook bewezen invloed op uw algehele welzijn. Onze mondhygiënistes begrijpen de cruciale rol die een gezonde mond speelt bij het voorkomen van tandheelkundige problemen en het behouden van uw algemene gezondheid.

Wat de mondhygiëniste doet:

Behandelen van tandvleesaandoeningen: De behandelingen van de mondhygieniste gaan verder dan alleen het “schoonmaken” van het gebit. Behandelingen hebben als doel ontstekingen van het tandvlees en het onderliggende bot – een progressief proces dat parodontitis heet – te genezen en in de toekomst te voorkomen.

Het genezen van parodontitis is een proces dat begint met een grondige diagnose en behandeling door een mondhygiëniste. In dit proces worden verschillende stappen genomen om de ontsteking van het tandvlees te verminderen en het verlies van onderliggend botweefsel te stoppen. Hier is een kort overzicht van hoe een mondhygiënist parodontitis kan genezen:

 • Diagnose en Evaluatie: De mondhygiënist begint met een grondige evaluatie om de ernst van de parodontitis vast te stellen. Dit omvat het meten van de pockets rond de tanden, indien noodzakelijk het nemen van röntgenfoto’s om de botstructuur te beoordelen en het controleren van de hoeveelheid bloeding van het tandvlees, de hoeveelheid plaque en tandsteen en de eventuele beweeglijkheid van tanden een kiezen. Dit heet een parodontiumstatus. Vooraf wordt een helder plan voor u opgesteld en worden de kosten voor u in een persoonlijke begroting overzichtelijk gemaakt.
 • Dieptereiniging (Scaling en Root Planing): Een belangrijk onderdeel van de behandeling is dieptereiniging, ook wel bekend als scaling en root planing. Tijdens deze procedure worden tandplak (bacteriën) en tandsteen zorgvuldig verwijderd, zelfs tot (diep) onder het tandvleesoppervlak. Hierdoor kan het ontstoken tandvlees genezen en kunnen de pockets krimpen.
 • Medicatie: In sommige gevallen kan de mondhygiënist lokale antimicrobiële medicatie voorschrijven om de bacteriële infectie te bestrijden en ontstekingen te verminderen.
 • Mondhygiëne-instructies: De mondhygiënist geeft uitgebreide instructies over mondverzorgingstechnieken, waaronder poetsen, stokeren en rageren en mondspoelingen. Het correct naleven van deze instructies is cruciaal voor herstel.
 • Herbeoordeling van uitgevoerde behandelingen: Om de effectiviteit van de behandeling objectief te beoordelen wordt uw tandvlees na de benodigde behandelingen opnieuw beoordeeld, en de resultaten vastgelegd in een nieuwe parodontiumstatus.
 • Regelmatige Controles: Patiënten worden aangemoedigd om regelmatige follow-upafspraken te maken met de mondhygiënist om de voortgang te controleren en eventuele aanvullende behandelingen uit te voeren.
 • Levensstijlaanpassingen: Het aanpakken van risicofactoren zoals roken en het verbeteren van de voeding dragen bij aan het genezingsproces.
 • Samenwerking met de tandarts: De mondhygiënist werkt samen met de tandarts om tandheelkundige problemen aan te pakken. Deze worden intern besproken, waarna de tandarts regie zal blijven voeren over het te volgen beleid.


Parodontitis genezen vereist toewijding van zowel de mondhygiënist als de persoon zelf, maar met de juiste behandeling en zorg kan de mondgezondheid herstellen en verdere afbraak van het gebit voorkomen worden.
Naast het behandelen van tandvleesaandoeningen kunt u ook bij de mondhygiëniste terecht voor rood en gezwollen tandvlees, slechte adem, vieze smaak in de mond en het preventief sealen van tanden en kiezen

Waarom kies je voor onze Mondhygiënistes

Bij Oude Rijn Tandartsen streven we naar de hoogste normen in tandheelkundige zorg. Onze mondhygiëniste combineert expertise met zorgzaamheid en begrip, en zal altijd luisteren naar uw specifieke behoeften en zorgen. Enkele redenen om voor ons te kiezen zijn:

 • Persoonlijke Aandacht: We behandelen elke patiënt als een individu en bieden persoonlijke aandacht en zorg op maat.
 • State-of-the-Art Technologie: We maken gebruik van geavanceerde tandheelkundige technologieën en apparatuur om ervoor te zorgen dat uw mondgezondheid de best mogelijke zorg krijgt.
 • Comfortabele Omgeving: Onze praktijk is ontworpen met uw comfort en een hoge mate van service in gedachten, zodat u zich op uw gemak voelt tijdens uw bezoek.
 • Toegankelijkheid: Wij hebben geen langdurige wachtlijsten. Bent u een keer verhinderd? Niet maanden wachten op een vervolgafspraak!

Veelgestelde vragen over mondhygiëniste

Tandvleesproblemen kunnen in het begin onopgemerkt blijven vanwege beperkte pijn, het progressieve karakter van de aandoening, gewenning en simpelweg afwezige symptomen. Het gebrek aan klachten zegt echter niks over de ernst of het stadium van de aandoening.
Een preventie-assistente is alleen bevoegd uw gebit boven het tandvlees te reinigen. Deze medewerkere behandelt onder het toezicht van de tandarts en de behandeling heeft als doel het gebit in een gezonde staat te behouden. De mondhygiëniste heeft een 4 jarige HBO-opleiding afgerond en is een zelfstandige beroepsbeoefenaar die bevoegd is te verdoven, röntgenfoto’s te maken en te beoordelen en ervoor te zorgen dat een ontstoken gebit weer gezond wordt. De behandelingen worden vaak als hetzelfde ervaren, maar verschillen erg ten opzichte van elkaar. Heeft u vragen over het verschil tussen preventie-assistentes en mondhygiënisten? Neem dan contact met ons op of vraag het uw tandarts!
Onze mondhygienisten maken gebruik van de EMS Airflow Prophylaxis Master. Dit is een revolutionair apparaat waarmee plaque, aanslag en tandsteen op een vrijwel pijnloze manier verwijderd kan worden. Bij de Airflow Prophylaxis Master wordt er gereinigd met een heel zacht poeder gemengd met water. Het poeder dat gebruikt wordt is zo zacht dat het ook gebruikt kan worden op de zachte weefsels. Hier hoeft u zich dus geen zorgen om te maken. Daarnaast kan de temperatuur van het water worden ingesteld. Zo kan er gewerkt worden met warm water, wat voor merendeel van de patiënten al enorm scheelt met gevoeligheid. Heeft u toch nog last van vervelende gevoeligheid? De mondhygiëniste kan u ook een verdoving geven, zodat de behandeling geheel pijnloos kan verlopen!
Vooral kinderen hebben baat bij vakkundige begeleiding zodat zij zelf goed leren poetsen. Hier kunnen zij de rest van hun leven profijt van hebben! Je kunt hier niet vroeg genoeg bij zijn. Wist u dat behandelingen volledig vergoed worden vanuit de basisverzekering zonder dat dit ten koste gaat van uw eigen risico?

Oude Rijn Tandartsen

Geen lange
wachttijden

Gratis parkeren
naast de deur

Goed bereikbaar
met het OV

Vele specialismen
onder één dak